ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ    
ЗА НАС    
КОНТАКТИ    
СНИМКИ    
НАЕМ БУСЧЕ - 8+1    
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ
НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ОТ ВАС
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
ПЛАЩАНЕ и БАНКОВИ СМЕТКИ
ЕКИП
ТИХОМИР ДИМИТРОВ
ИЗБРАНО ОТ ЕКСКУРЗИИТЕ
СНИМКИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЕКСКУРЗИИ
ФИАТ СКУДО
ОПЕЛ ВИВАРО
ДЕТСКО ПЛАНИНАРСКО ЛЯТО
СЪБОТНО-НЕДЕЛНИ ПРЕХОДИ
НАКЪДЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ
БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
ПЛАНИНИТЕ ПО СВЕТА
КАКВИ ПРЕХОДИ
ЗИМНАТА ПЛАНИНА
снегоходки
ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ
изкачвания и траверси
ВОДОПАДИ И КАНЬОНИ
ПЛАНИНСКИТЕ ПЪРВЕНЦИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
ПЕЩЕРИ
ЕКСКУРЗИИ И ПОЧИВКИ
ЙОГА-ПРОГРАМИ В ПЛАНИНАТА
ЗА УЧЕНИЦИТЕ
НАЕМ на БУСЧЕ 8+1
ТЕСТ
ДНЕВЕН ЛАГЕР - III-IV - клас
ДНЕВЕН ЛАГЕР - V-VI - клас
МЛАДЕЖИ
ЕДНОДНЕВНИ
ЛЕКИ
ДИНАМИЧНИ
ТРУДНИ
ЕКСТРЕМНИ
ДВУДНЕВНИ
ЛЕКИ
ДИНАМИЧНИ
ТРУДНИ
ЕКСТРЕМНИ
ТРИДНЕВНИ
ЛЕКИ
ДИНАМИЧНИ
ТРУДНИ
ЕКСТРЕМНИ
3-ти МАРТ
8-ми МАРТ
14-17.04 ВЕЛИКДЕН
1-ви МАЙ
6-ТИ МАЙ-ГЕРГЬОВДЕН
24-ти МАЙ
6-ти СЕПТЕМВРИ
22-ри СЕПТЕМВРИ
КОЛЕДА
НОВА ГОДИНА - ЧНГ*2018
РИЛА
многодневни
съботно/неделни
леки
динамични
трудни
ектремни
ПИРИН
многодневни
съботно/неделни
леки
динамични
трудни
екстремни
РОДОПИ
многодневни
съботно/неделни
леки
динамични
трудни
СТАРА ПЛАНИНА
многодневни
съботно/неделни
леки
динамични
трудни
екстремни
СРЕДНА ГОРА
леки
динамични
СТРАНДЖА И САКАР
леки
динамични
трудни
СЛАВЯНКА
динамични
трудни
БЕЛАСИЦА
леки
динамични
трудни
ОСОГОВО
леки
динамични
ОГРАЖДЕН-МАЛЕШЕВСКА- ВЛАХИНА
леки
динамични
ПЛАНИНИТЕ на КРАИЩЕТО
леки
динамични
ПЛАНИНИТЕ ОКОЛО СОФИЯ
леки
динамични
ВЕНЕЦУЕЛА - ВЪРХОВЕ И ВОДОПАДИ
ИСЛАНДИЯ - В ДНИТЕ НА СЪТВОРЕНИЕТО
ПИК БЕЛУХА - СИБИР И АЛТАЙ
АЛПИТЕ
ПЛАНИНИТЕ НА ОСТРОВ МАДЕЙРА
КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ
КИЛИМАНДЖАРО - САВАНИ И ЛЕДНИЦИ
КАВКАЗ - ИЗКАЧВАНЕ НА ЕЛБРУС
МАРОКО: АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ и САХАРА
ПЛАНИНИТЕ НА ТУРЦИЯ
ПЛАНИНИТЕ НА ЕТИОПИЯ
ОЛИМП: ПЛАНИНАТА НА БОГОВЕТЕ
ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ
НЕПОЗНАТИТЕ ПЛАНИНИ на ГЪРЦИЯ
ПЛАНИНИТЕ на ГРЪЦКИТЕ ОСТРОВИ
ПЛАНИНИТЕ НА РУМЪНИЯ
ПЛАНИНИТЕ на СЛОВАКИЯ
ХЪРВАТИЯ - ПРИРОДА И КУЛТУРА
БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - ПЛАНИНИ И КУЛТУРА
ПЛАНИНИТЕ на ЧЕРНА ГОРА
ПЛАНИНИТЕ НА КОСОВО
ДИВАТА АЛБАНИЯ
ПЛАНИНИТЕ на СЪРБИЯ
ПЛАНИНИТЕ на МАКЕДОНИЯ
НАЧИНАЕЩИ ТУРИСТИ
НАПРЕДНАЛИ ТУРИСТИ
ОПИТНИ ТУРИСТИ
СНЕГОХОДКИ ЗА НАЧИНАЕЩИ
ДИНАМИЧНИ ЗИМНИ ПРЕХОДИ
ЗИМНИ ИЗКАЧВАНИЯ И ПРЕХОДИ ЗА НАПРЕДНАЛИ
ВСИЧКИ
ЕКСТРЕМНИ ПЛАНИНСКИ МАРШРУТИ
БИВАЦИ и ОЦЕЛЯВАНЕ
СКАЛНИ МАРШРУТИ
ЕКСКУРЗИИ
ПОЧИВКИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
ТРЕТИ / ЧЕТВЪРТИ клас
ПЕТИ / ШЕСТИ клас
МЛАДЕЖИ
ЕКСКУРЗИИ в СТРАНАТА
ЕДНОДНЕВНИ
ДВУДНЕВНИ
ТРИДНЕВНИ
ЕКСКУРЗИИ в ЧУЖБИНА
ЗЕЛЕНИ УЧИЛИЩА
СКИ ВАКАНЦИИ
НА МОРЕ
ЕКСКУРЗИИ в БЪЛГАРИЯ с изход София 


26 Септември 2012
ДОЛОМИТИТЕ 2012

25 Септември 2012
КАРПАТИТЕ - МОЛДОВЯНУ и НЕГОЮ 2012

06 Август 2012
ФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ

06 Август 2012
ДУРМИТОР 2012

19 Май 2012
КАНАРСКИ ОСТРОВИ 2012


НАЧАЛОновиниФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ


ФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ  06 Август 2012 г.

Както повечето пътувания на запад от България всичко започва малко мудно. Пътя е все така прав и еднообразен. А покрай магистралата Ниш – Любляна няма върху какво да ти се спре окото – нажежени поля, мътно синьо небе и мараня.
Групата обаче е с приповдигнат дух.... С членовете на клуб „Теменуга” ни предстои едно дълго, разнообразно и малко нестандартно пътуване, крайната цел на което е малко популярната, но китна планина Вогези и красивите градчета на Елзас.
...Но първо – Любляна. След една прохладна вечер в Словенската столица се отправихме към Залцбург – града на Моцарт. Уви, освен неприятният ситен дъжд и ниски облаци, друга по неприятна новина развали доброто ни настроение. По пътя за Залцбург беше паднала огромна каменна лавина, а движението беше отклонено през високият планински проход Обертауерн. Това се оказа пагубно върху програмата ни в града на известният австрийски композитор. Уви! Ще го оставим за друг път.. Въпреки това обаче пътят през прохода ни възнагради с първите ни красиви гледки към Алпите, а времето взе да се оправя. И като повлече крак, от сега на татък, хубавото, макар и малко топло време беше с нас до края. В ранният следобед бяхме на прага на музея на Сваровски. Тук след увлекателната беседа се потопихме в света на кристалите. И то какви! Цели стени покрити с кристали, кристални стаи, музикални инструменти, музика, светлинни ефекти....магия! Трудно е да се опише видяното и усетеното в музея. На излизане след като се полутахме в лабиринта на Сваровски и напазарувахме от сувенирният магазин се щракнахме за спомен пред Великана - пазител на всички тези съкровища. Вечерта се отдадохме на заслужена почивка в красивото алпийско градче Инсбрук. Не пропуснахме да видим и забележителностите му – моста на река Ин, Златният покрив, Катедралата, Кралската църква.. А после бири, немска кухня, бири..
Рано сутринта на Еньовден не можахме да намерим росни ливади да се отъркаляме за здраве, но решихме това да свършим на ледника под най-високият връх на Германия – Цугшпитце. Железницата, която преминава в недрата на целият планински масив и излиза до най-големият ледник в Германия ни отведе до съвсем различен свят. От алпийските поляни на Гармиш се озовахме в един хаос от върхове и облаци. Последни няколкостотин метра лифт и финална кратка виа ферата. Ето ни на най – високата точка на Германия. Върха всъщност първоначално е бил масив с три връхчета, най-високият от които е взривен за да се направи метеорологична станция, хижа и поща. Сега към този комплекс, до който стигат 2 лифта, са добавени и музей и най-високата бирария в Германия. На здраве! А това беше само началото на деня! След като слязохме с панорамният лифт към голямото алпийско езеро Айбзее се отправихме към замъците на Людвиг II. Разкоша в Рококо и невероятните фонтани са заобиколени от красив парк в който туриста може да се натъкне на невероятни неща – изкуствена пещера с и водопад на електричество, Марокански павилион, ловна хижа с живо дърво в нея... Като в света на приказките. И не случайно – следваща цел ни е Нойшванщайн. Един от най-известните замъци в Европа и емблема на Дисни. Карети с расови коне качват туристите до замъка, който се намира на около 40 минути пеш от градчето Хоеншвангау. Самият замък е като излязъл от приказка... След дългия ден се отправихме за почивка към Оберстдорф. Днес ще достигнем нашата цел – Вогезите. Преди това обаче минаваме през швейцарските градове Цюрих и Базел. В Цюрих, след разходката край езерото, посещаваме катедралите Фраумюнстер и Гросмюнстер. Разходка из старите улички и на път! Базел ни посреща с дълбоко синьо небе. Красивата му катедрала свети в червено на фона на залязващото слънце. Кметството, Театъра, фонтани и китни стари улички. Впечатления, впечатления.. След още няколко километра сме в вече в Франция в подножието на „нашата” планина. Спим в красивото Елзаско градче Молюз. Тук ни посрещнаха нашите местни водачи, които се погрижиха за гладкото и приятно протичане на престоят ни в Елзас.
Днес е големият ден – преходите във Вогезите започват. Първа жертва на групата е най-високият връх в планината Гран Балон. От тук, въпреки леко облачното време, се откри необятна гледка към цялата планина, виждаше се дори Шварцвалд. Последва обяд с традиционни местни ястия, а деня завърши с преход до младежката хижа Маркщайн. Приятно изненадани бяхме от вкусната храна и гостоприемство на близката ферма с еко-подукти. Поляните около хижата осеяни с диви ягоди се оказаха любимо място за разходка на местните диви кози! На сутринта, групата направи най-сериозният преход за програмата – „По пътя на върховете”. След преход по билото през върха Райнкопф всички се качиха на панорамният и никак не лек връх Хьонек. Вечерята отново беше с традиционна за района храна. Трябваше добре да починем след изморителният ден, а на сутринта ни чакаше лежерна разходка, около перлите на Вогезите – езерата Бланшмер, Лонжмер и Жерардмер. Езерото Бланшмер ни посрещна с прекрасно време и след плаж, разходки и пикник край брега се отправихме към Лонжмер. Тук по смелите се окъпаха в бистрите води на езерото а останалите разгледахме красивата църква разположена на самият му бряг. Следобеда прекарахме в градчето Герардмер и едноименното езеро – място само за разходка с лодка или пеш. Следващият ден беше посветен на културна програма в подножието на планината. Започнахме, обаче от красивото езеро Лак Бланк. Целта на групата беше скалисто връхче над него, от което се открива спираща дъха панорама към езерото. След пикника за обяд край езерото се отправихме към Колмар. Туристическото влакче ни разходи из центъра на града, а след това свободно време за разходки и пазар... И пак катедрали, мостове, музеи. Атмосферата тук е някак „по – така” Китни къщи, стени със сантрачи, боядисани в разнообразни меки цветове – всичко украсено с цветя. Канали и мостчета, тесни улички и пак цветя и цветя.. Някак неусетно мина времето тук, а ние се отправяме към красивото село Регвир, разположено всред безкрайните лозя на Елзас. Разбира се нямаше как да не се посети местна винарска изба и да се опитат вината с които е известен този район. Цялото селце е туристическа атракция със своите винарни, сладкарници, магазини за шоколад и разбира се щъркели. Щъркелът е символ на Елзас и основното му препитание са... туристите. Птиците които са привикнали дори да зимуват по тези места, не се свенят да си „изпросят” по някое парче хляб или солета от туристите и дори взимат от ръка!
За съжаление това беше последният ни ден в Елзас и Вогезите, но програма далеч не беше свършила. На следващият ден посетихме една от най-малките но със сигурност най-богати страни в Европа – Лихтенщайн. Столицата Вадуц ни посрещна с жега и разветият флаг на страната от кулата на Замъка Вадуц – явно принца си беше вкъщи. Градът е не по голям от Банско, но прави впечатление изключително интересната му, модерна архитектура, множеството скулптори и модерни сгради....и швейцарските цени разбира се! От тук се отправяме към необятното ледниково езеро Ахензее, близо до Инсбрук. Пътят ни минава през безброй тунели – 8 км, 10 км, 12 км, 9 км, просто нямат край. На следващата сутрин някой проспахме „Джулай монинг”, други не, но пък всички се отправихме към една от най-големите атракции на Австрийските Алпи – Гросглокнерхоентауреналпенщрасе – пътят се оказа по дълъг от името си, но пък си заслужаваше. Автобусът се озори докато премине по безчетните серпентини които се качват до 2500 метра до панорамната площадка на Еделвайсщпитце. И то каква! С гледка към Гросглокнер, Гросвендигер, към самият път и с бирарията под нея, просто не и се тръгваше! Очакваше ни обаче още по-красива гледка от панорамната площадка до Франц – Йозеф Хюте. Въпреки черните области които се бяха сгъстили над ледника Пастерцее, времето се смили над нас и ни възнагради с панорама към първенеца на Австрия – Гросглокнер, ледника Пастерцее, езерата под него и околните върхове. За финал след разглеждането на посетителският център на националният парк снимахме и мармоти.
Беше време от Австрийските да се прехвърлим към Юлийските алпи и езерото Блед. Рано сутринта посетихме замъка Бледски град, но напразно се взирахме към Триглав..Облаци, Облаци..За щастие имахме повече късмет от панорамната площадка на лифта към връх Вогел над Бохинското езеро. Освен красивата гледка към кристалното езеро, зърнахме за малко и самият Триглав. По пътя за София не можеше да не спрем в Загреб и да разгледаме забележителностите на града...
Пътят до София си бе все същият, но този път не му обръщахме никакво внимание. Мислите ни се връщаха отново и отново към Вогезите и Бавария и Тирол.

Снимки може да видите в „Снимки от последните екскурзии”

Емил Енчев

всички новини »

www.buro-radetsky.bg © 2017 Всички права запазени. Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават