ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ    
ЗА НАС    
КОНТАКТИ    
СНИМКИ    
НАЕМ БУСЧЕ - 8+1    
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ
ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПРОГРАМИ
НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ОТ ВАС
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
ПЛАЩАНЕ и БАНКОВИ СМЕТКИ
ЕКИП
ТИХОМИР ДИМИТРОВ
ИЗБРАНО ОТ ЕКСКУРЗИИТЕ
СНИМКИ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ЕКСКУРЗИИ
ФИАТ СКУДО
ОПЕЛ ВИВАРО
НОВА ГОДИНА
КУРСОВЕ И ОБУЧЕНИЯ
по планинарство
НАКЪДЕ В СЪБОТА И НЕДЕЛЯ
БЪЛГАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
ПЛАНИНИТЕ НА БАЛКАНИТЕ
ПЛАНИНИТЕ ПО СВЕТА
НАКЪДЕ ПО ПРАЗНИЦИТЕ
ДЕТСКА ПЛАНИНАРИЯ
КАКВИ ПРЕХОДИ
НАУЧНОПОПУЛЯРНИ
ЗИМНАТА ПЛАНИНА
ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ
изкачвания и траверси
ВОДОПАДИ И КАНЬОНИ
ПРИКЛЮЧЕНИЯ
НОЩНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ
ЗА УЧЕНИЦИТЕ
ПЛАНИНСКИТЕ ПЪРВЕНЦИ
ЕКСКУРЗИИ
.
КАКВИ МАРШРУТИ
ЕДНОДНЕВНИ
ДВУДНЕВНИ
ТРИДНЕВНИ
РИЛА
ПИРИН
РОДОПИ
СТАРА ПЛАНИНА
СРЕДНА ГОРА
ПЛАНИНИТЕ ОКОЛО СОФИЯ
ПЛАНИНИТЕ НА КРАИЩЕТО
ОСОГОВО
БЕЛАСИЦА
СЛАВЯНКА
ОГРАЖДЕН-МАЛЕШЕВСКА- ВЛАХИНА
СТРАНДЖА И САКАР
ОЛИМП
ДИНАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
ПРОКЛЕТИЯ (Динарски планини)
ДУРМИТОР (Динарски планини)
КАРПАТИТЕ
АЛБАНИЯ
БОСНА И ХЕРЦОГОВИНА
ГЪРЦИЯ
ГЪРЦИЯ - ПЛАНИНИТЕ НА ОСТРОВИТЕ
КОСОВО
МАКЕДОНИЯ
РУМЪНИЯ
СЛОВЕНИЯ
СЪРБИЯ
ТУРЦИЯ
ЧЕРНА ГОРА
ХЪРВАТСКА
АМЕРИКА
АКОНКАГУА - първенецът на Америка
КУБА - Сиера Маестра (Пико Туркино - 1974) и националните паркове
ПЕРЛИТЕ НА ВЕНЕЦУЕЛА
АФРИКА
АТЛАСКИТЕ ПЛАНИНИ
КИЛИМАНЖАРО
СИМИЕМ
МАУНТ КЕНИАН
АЗИЯ
АРАРАТ
ЕВРОПА
ОЛИМП
АЛПИТЕ
КАВКАЗ
ЮЛИЙСКИТЕ АЛПИ
ПИРИНЕИТЕ
КАРПАТИТЕ
ТАТРИТЕ
ДИНАРСКИТЕ ПЛАНИНИ
КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ
АЗОРСКИТЕ ОСТРОВИ
ОСТРОВ МАДЕЙРА
СИЦИЛИЯ
КОРСИКА
ИСЛАНДИЯ
РУСИЯ
3-ти март
6-9 април - Великден
1-ви май
6-ти май - Гергьовден
24-ти май
6-ти септември
22-ри септември
Коледа
Нова година
Възрастова група 1-3 клас
Възрастова група 4-6 клас
ЛЕКИ
ДИНАМИЧНИ
ТРУДНИ
ЕКСТРЕМНИ
ПРЕХОДИ СЪС СНЕГОХОДКИ
ПРЕХОДИ СЪС СКИ – ски туринг
ДИНАМИЧНИ ЗИМНИ ПРЕХОДИ
ТРУДНИ И ЕКСТРЕМНИ
ВСИЧКИ ЗИМНИ
ЕКСТРЕМНИ ПЛАНИНСКИ МАРШРУТИ
БИВАЦИ и ОЦЕЛЯВАНЕ
СКАЛНИ МАРШРУТИ
ЕКСКУРЗИИ в СТРАНАТА
ЕДНОДНЕВНИ
ДВУДНЕВНИ
ТРИДНЕВНИ
ЗА НАЧИНАЕЩИ
ЗА СРЕДНО-НАПРЕДНАЛИ
ЗА НАПРЕДНАЛИ
ЗА ОПИТНИ 


26 Септември 2012
ДОЛОМИТИТЕ 2012

25 Септември 2012
КАРПАТИТЕ - МОЛДОВЯНУ и НЕГОЮ 2012

06 Август 2012
ФРЕНСКИТЕ ВОГЕЗИ, БАВАРИЯ И ТИРОЛ

06 Август 2012
ДУРМИТОР 2012

19 Май 2012
КАНАРСКИ ОСТРОВИ 2012


НАЧАЛОПЛАНИНИТЕ НА БАЛКАНИТЕПРОКЛЕТИЯ (Динарски планини) ПЪРВЕНЦИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ И ДУРМИТОР - първенци на Черна гораПЪРВЕНЦИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ И ДУРМИТОР - първенци на Черна гора
7 дни - няма свободни места

Терен: динамичен/труден
Денивелации: +1500/-1500
Преход: 8-10 ч. на ден
Марштут: за средно напреднали туристи
Планински водач: Цветомир Пламенов
ПЪРВЕНЦИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ И 
ДУРМИТОР - 
първенци 
на Черна гора - ПЪРВЕНЦИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ И 
ДУРМИТОР - 
първенци 
на Черна гора


Първенците на Проклетия – първенци на Черна гора. В програмата са включени масивите на Проклетия - „Колата”, „Майя и Езерце” и „Каранфили”, а така също и символът на Черна гора и Национален парк на страната - планината Дурмитор с нейния първенец връх Боботов Кук(2523 - трети по височина в Черна гора).

Настоящата програма е предназначена за средно- напреднали, напреднали и опитни планинари, които желаят да се докоснат до магията на Проклетия и красотата на Дурмитор. Преходите се осъществяват по динамични и трудни терени с положителни денивелации, достигащи 1500 м.. Продължителността на преходите варира и достига средно около 8-10 часа на ден. Един трек за истински планинари, предизвикващ вдъхновение.

За информация:
тел. 02/ 944 36 80ДАТА ЦЕНАРЕЗЕРВИРАНЕ
ВЪПРОСИ КЪМ ЕКСКУРЗИЯТА
Име:
Телефон:
E-mail:
Въведи код за проверка:

1 ДЕН
Отпътуване в 6.00 часа от паркинга на метростанция Сливница в София. Прекосяваме Южна Сърбия и навлизаме в Черна гора. Целта ни е град Жабляк, известен курортен център на Сърбия, разположен в подножието на Национален парк „Дурмитор” на 1460 мнв. По пътя ща направим кратка отбивка до Мокра гора за да разгледаме знаменития „Дървен град” на Емир Костурица, а ентусиастите да се повозят на „Шагранската железница” (теснолинейка). Надвечер пристигаме в Жабляк и се настаняваме в къщи за гости. Свободно време за почивка и вечеря. Нощувка

2 ДЕН
Ранно тръгване към най– високият връх в планината – Боботов връх 2523 м. Националният парк „Дурмитор” е създаден през 1952 година. Планината е карстова с подчертан алпийски характер, която няма добре изразено централно било. В тази малка по площ планина 47 върха се извисяват на височина над 2000 м, като много от тях не отстъпват по красота и величие на по-високите си събратя в Алпите. Пример в това отношение освен Боботов кук са още: Девойка /2440 м/, Бандиерна /2409 м/, Минин богаз / особено! - 2387 м/, Терзин богаз /2303 м/, Савин кук /2313 м/, масивът на Меджидите /мечките/ и много още. В планината има 18 бистри и красиви ледникови езера, като най-голямо е Черното езеро - на източните й склонове, сред вековна иглолистна гора. В зависимост от метеорологичните условия, опитният водач на бюро РАДЕЦКИ избира един от възможните маршрути за изкачване на върха. Преходът е по динамичен терен по време на който се любуваме на долините и отделните планински върхове и хребети. От връх Боботов кук(2523) се откриват зашеметяващи гледки към най- големият циркус в планината – циркусът на Шкръчките езера. Независимо от избрания подход към върха, във всички случаи ще минем и покрай Черното езеро, което се намира на 30 минути пеша от Жабляк. Продължителността на прехода е между 7 и 10 часа, а положителната денивелация не надхвърля 1000 метра. Втора нощувка в Жабляк.

3 ДЕН
Днес отпътуваме за планината Проклетия. Пристигаме в района на град Плав, където имаме свободно време да се разходим из центъра, покрай брега на красивото Плавско езеро, откъдето води началото си река Лим и да обядваме. Тук ще заредим раниците си с необходимите провизии за предстоящата нощувка на палатки, преди изкачването на първенеца Мая и езерце. Отпътуваме около обяд за да достигнем до изходния пункт на пешеходния маршрут преди 13:00 часа, защото ни предстои преход от около 4 часа. Оставяме излишния багаж в буса, разпределяме храната и палатките, мятаме раниците на гръб и се отправяме към целта на днешния преход - района на циркуса Буни и Езерцес , в който на различна височина са разположени 6 ледникови езера. Първоначално се движим по „Скакавишката долина”, но малко преди да достигнем голямото Ропоянско езеро поемаме на изток по пътеката към бившата гранична застава между Албание и Черна гора и след около час вече сме на Албанска територия. Теренът става динамичен, а положителната денивелация ще достигне около 960 метра, ако изберем да нощуваме в района на най-горното езеро „Лияни и Мелсаве”. Разпъваме палатките и се любуваме на заобикалящите ни отвсякъде планински върхове. Нощта настъпва неусетно, огласяна от чанове и кучешки лай, звездите наедряват и небесният купол сякаш слиза по- близо до нас.

4 ДЕН
Ранно ставане. Днес е денят в който ще изкачим първенеца на Проклетия – Майя и Езерце(2693м). Преходът е по динамичен, на места труден маршрут. Изкачването до върха отнема около 3-4 часа, а гледката него е в истинския смисъл на думата поразителна. Море от върхове, хребети и долини. На изток се открояват отвесните скали на масива Колата с първенците на Черна гора - Зла Колата(2534 м) и Добра Колата(2526), които ще ни очакват два дни по-късно. Под нас е долината на Валбона, а зад нея на югоизток масива „Дяковес”. На запад е масива „Каранфили” и неговия първенец Велики връх (2490 м), който предстои да изкачим през утрешния ден. В зависимост от времето и възможностите на туристите, опитният водач преценява дали да предприемем приход до изключително панорамния връх „Майя Рагамит”, откъдето има 360 градусова панорама над долината Валбона и заобикалящите я масиви. Спускаме се обратно към палатъчния лагер. Събираме палатките и след около 5-6 часа сме при буса. Отпътуваме и си настаняваме в приветливото еко- селище (Eko Katun), в съседната долина Гърбая, което ще бъде наш дом през следващите 2 дни. Вечеряме и лягаме навреме, защото през утрешният ден ни предстои технически най-трудния маршрут в програмата.

5 ДЕН
Ставаме рано. Поемаме по пътеката към първенеца на Каранфилите - Велики връх (2490). Теренът от първоначално лек, преминава в динамичен/труден и на места екстремен (в частта на си след седловината Крошнина врата). Положителната денивелация, която ни очаква е 1345 метра. Първоначално пътеката се вие в горски участък, за да премине по-нагоре през стръмни сипеи и скални масиви..погледът ни обхваща долината Гърбая и познатата ни долина Ропояна, която прекосихме при изкачването и слизането от първенеца Майя и Езерце. Продължаваме нагоре и след около 4 часа от тръгването вече сме на върха. Преодоляната дПреживяването е неописуемо. Необятни простори над върхове и дълбоки долини, скални отвеси и стръмни сипеи. Тук неподправената природа доминира всичките ни нипосредствени възприятия и впечатления. Спускаме се по обратния път в долината и чудесния еко-катун за да качим в профилите си и да изпратим по мрежата снимките от прехода и върха. Заслужена почивка с чаша „църногорско църно вино” или халба бира в ръка. Не прекаляваме, защото през утрешния ден ни предстои изкачване на първенците на Черна гора!

6 ДЕН
Ставаме рано, товарим багажа в раниците и буса, вземаме се довиждане с Каранфилите и се отправяме към поредното планински предизвикателство – изкачването на двата най-високи върха на Черна гора - Зла Колата(2534 м) и Добра Колата(2526). Отново сме в долината на Вусанье, но този път поемаме не на юг, а на изток към масива Колата. Маршрута се характеризира с динамичен терен, а на финала и труден. Предстои ни да преодолеем трасе с положителна денивелация от около 1450 метра – със 100 метра по-голяма от тази през вчерашния ден при изкачването на първенеца на Каранфилите. Продължителността на изкачването е около 5 часа, но усилията ни ще бъдат възнаградени като стъпим на черногорските първенци! Долината на Валбона (в Албания) е на 1500 метра под нас. Пред нас е първенеца Майя и езерце, двойката върхове Майя Рогамит, красивият връх Майя Росит на запад и масива „Дяковес”, обграждащ долината на Валбона от югоизток. Полагаме допълнителни усилия и достигаме до връх Майя Колата(2534 м) - най-високият в едноименния масив на Проклетия, който изцяло се намира на албанска територия. Изпълнени с преживявания, които сме запечатали във фотоапаратите, започваме да се спускаме обратно надолу и след около 4 часа достигаме до мястото, където ни очаква транспорта. Потегляме към Плав. Настаняваме се в хотел край брега на Плавското езеро. Очаква ни незабравима вечер, с която отбелязваме края на едно удивително преживяване сред първенците на Проклетия и Черна гора!

7 ДЕН
След закуска – време за кафе на площада на Плав, хвърляме едно око на джамията и отпътуваме за България. По пътя ще направим почивка за обяд и ще разгледаме един от най-големите високопланински ски курорти на Сърбия- Копаоник. Прогнозно пристигане в София около 21:00 часа.


ПОЯСНЕНИЯ:
ДАТИ:
- 9 юли 2018


ЦЕНА: 550 лв – за ранни записвания до 16.03.2018 г.
ЦЕНА: 595 лв. - за записвания след 17.03.2018 г.
ЦЕНА: 580 лв. - за специални клиенти след 17.03.2018 г.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

- 6 нощувки (1 в семеен хотел, 2 в къщи за гости, 2 в еко- селище и 1 в собствена палатка)
- транспорт от и до град София съгласно програмата;
- алпийски водач на „Бюро РАДЕЦКИ”


ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

- хана, напитки и лични разходи
- входните такси на посещаваните туристически обекти и туристически атракции


ЦЕНАТА Е ВАЛИДНА и екскурзията се осъществява при група от 7 туриста.
При по-малка група екскурзията може да се осъществи след корекция на цените.
При група от 6 туриста – доплащане от 65 лева
При група от 5 туриста – доплащане от 95,00 лева
Бюро РАДЕЦКИ си запазва правото за промени.


НУЖНА ЛИЧНА АЛПИЙСКА ЕКИПИРОВКА

- Обувки – летни туристически обувки, обхващащи глезена и с твърда подметка;
- Дрехи и бельо - препоръчваме да се от синтетична материя, която съхне бързо;
- Връхно яке и панталон - изработени от дишаща, водоустойчива материя;
- Ръкавици - тънки (например поларени) ;
- Резервно бельо и чорапи;
- Дъждобран - при очаквани валежи;
- Осветление - челник с батерии гарантиращи 12 часа светлина;
- Раница от здрава материя устойчива на влага (или с дъждобран);
- Гети – освен при снежна покривка, те са нужни при преминаване на пасажи с мокри треви и храсти;
- Вода - съд с обща вместимост 1-1,5 литра;
- Шапка срещу слънце и шапка за студено време;
- Очила с „UV”-защита и „UV”- защитен крем;
- Щеки - намаляват значително натоварването на краката и особено на коленете!;
- Първа помощ и медикаменти - планинският водач не е медицинско лице и няма право да дава лекарства. Препоръчваме да носите лична аптечка. Всички лекарства, които взимате трябва да са по ваша лична преценка и отговорност!


НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:

Лична карта


[ « назад ] Изпрати на приятелИзпрати на приятел РазпечатайРазпечатай [ нагоре ]


www.buro-radetsky.bg © 2018 Всички права запазени. Дизайн и програмиране: УебДизайн Професионалистите се отличават